Witam!
Mam narysować wykres funkcji o wzorze:
\(\displaystyle{ f(x)=\sin2(x-\frac{\pi}{3})}\)
Nie wiem jakiego przekształcenia użyć. Myślę, że najpierw należy zastosować przesunięcie o wektor, ale później jak wprowadzić tą \(\displaystyle{ 2}\)? Jakieś powinowactwo?
Pozdrawiam
Jakie przekształcenie zastosować?
Jakie przekształcenie zastosować?
Kwestia notacji z pliku
Operacje.
1. Powinowactwo prostokątne względem osi \(\displaystyle{ Oy}\) o skali \(\displaystyle{ k= \frac{1}{2}}\).
2. Translator o wektor \(\displaystyle{ v= \frac{\pi}{3}}\) względem osi \(\displaystyle{ Ox.}\)
Kod: Zaznacz cały
http://cmf.p.lodz.pl/kons/skrypt.pdf
Operacje.
1. Powinowactwo prostokątne względem osi \(\displaystyle{ Oy}\) o skali \(\displaystyle{ k= \frac{1}{2}}\).
2. Translator o wektor \(\displaystyle{ v= \frac{\pi}{3}}\) względem osi \(\displaystyle{ Ox.}\)