\(\displaystyle{ \frac{\sin 2 \alpha }{1+\cos 2 \alpha } \cdot \frac{\cos \alpha }{1+\cos \alpha } = \tg \frac{1}{2} \alpha}\)
Doszedłem, do momentu, w którym mam \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{1+\cos \alpha }}\), ale pewnie jak zwykle poszedłem w złym kierunku.....
Z góry dzięki za pomoc.
Tożsamość trygonometryczna
Tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 6 maja 2016, o 18:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Nieregulaminowa nazwa tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.