Równianie z six i cosx

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ikacper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 15 wrz 2013, o 14:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Równianie z six i cosx

Post autor: ikacper »

Czy dobrze rozwiązałem te równanie? \(\displaystyle{ \sin2x + \cos4x=0}\)

Zrobiłem tak:

\(\displaystyle{ \sin2x + \cos[2(2x)] \Rightarrow \sin2x + 1 -2 \sin^{2}2x =0}\)

\(\displaystyle{ t= \sin x x\in \left\langle -1;1\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ -2t^{2} +t +1=0}\)
\(\displaystyle{ t=1 \cup t=-\frac{1}{2}}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{4} +k\pi \cup x= \frac{7\pi}{12} +k\pi \cup x= \frac{11\pi}{12} +k\pi}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równianie z six i cosx

Post autor: Premislav »

Dobrze.
ODPOWIEDZ