\(\displaystyle{ \sin^4 \frac{x}{2} + \cos^4 \frac{x}{2} = \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin^2 \frac{x}{2} + \cos^2 \frac{x}{2} \right) ^2 - 2\sin^2 \frac{x}{2}\cos^2 \frac{x}{2} = \frac{5}{8}}\)
\(\displaystyle{ 1 - 2\sin^2 \frac{x}{2}\cos^2 \frac{x}{2} = \frac{5}{8}}\)
Na forach piszą, żeby zastosować wzór:
\(\displaystyle{ \sin 2x = 2\sin x \cos x}\)
ale jak, skoro \(\displaystyle{ \sin^2 \frac{x}{2}\cos^2 \frac{x}{2}}\) są do kwadratu?
Proszę o pomoc.
Problem z zastosowaniem wzoru na podwojony kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 55 razy
Problem z zastosowaniem wzoru na podwojony kąt
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2016, o 16:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 10 kwie 2016, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 6 razy
Problem z zastosowaniem wzoru na podwojony kąt
\(\displaystyle{ \sin 2x=2\sin x \cos x \\
\sin ^22x=4\sin ^2x \cos ^2x\\
\sin ^2x = 4\sin ^2 \left( \frac{x}{2} \right) \cos ^2 \left( \frac{x}{2} \right)}\)
\sin ^22x=4\sin ^2x \cos ^2x\\
\sin ^2x = 4\sin ^2 \left( \frac{x}{2} \right) \cos ^2 \left( \frac{x}{2} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2016, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.