\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=1}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in (0;2\pi)}\)
Probowalem cos z jedynka trygonometryczna ale nic mi nie wychodzi.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 gru 2015, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, o 17:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1116
- Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górnicza Dolina
- Podziękował: 74 razy
- Pomógł: 115 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \cos \left( x \right) = \sin \left( \frac{\pi}{2} -x \right)}\) i dalej suma sinusów
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2016, o 17:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 gru 2015, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozwiąż równanie
inaczej:
Ze względu na wartości sinusa i kosinusa rozwiązanie może być tylko w I ćwiartce.
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=1\\
(\sin x+\cos x)^2=1^2\\
1+2\sin x\cos x=1\\
2\sin x\cos x=0\\
\sin 2x=0\\
2x=k \pi \\
x= k\frac{ \pi }{2}}\)
Porównując to z założeniami dostaję jedyne rozwiązanie
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2}}\)
Ze względu na wartości sinusa i kosinusa rozwiązanie może być tylko w I ćwiartce.
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=1\\
(\sin x+\cos x)^2=1^2\\
1+2\sin x\cos x=1\\
2\sin x\cos x=0\\
\sin 2x=0\\
2x=k \pi \\
x= k\frac{ \pi }{2}}\)
Porównując to z założeniami dostaję jedyne rozwiązanie
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 gru 2015, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin