Witam,
Mam pytanie w sprawie rozwiązywania równań typu:
\(\displaystyle{ \sin x=\sin 2x}\)
Zaznaczam, że mam je rozwiązać bez zastosowania wzorów na funkcje trygonometryczne podwojonego kąta. Jak na razie rozwiązuje te równania rysując wykresy obu funkcji, ale zastanawiam się czy można rozwiązać te równania bez rysowania i bez wzorów ?
Proste równania trygonometryczne - jak rozwiązywać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 7 lut 2015, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
Proste równania trygonometryczne - jak rozwiązywać ?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2016, o 19:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Proste równania trygonometryczne - jak rozwiązywać ?
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\sin \beta \Leftrightarrow \alpha=\beta+2k\pi \vee \alpha=\pi-\beta+2k\pi}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k}\) całkowitego. Bierzesz \(\displaystyle{ \alpha=x, \beta=2x}\) i przekształcasz.