\(\displaystyle{ \cos 2x=0}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
Wg mnie: \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}, \frac{3 \pi }{4}, \frac{5 \pi }{4}, \frac{7 \pi }{4}}\)
Wg odpowiedzi: \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}, \frac{5 \pi }{4}}\)
Co robię źle? Narysowałem wykres i brałem wszystkie przecięcia z osią iksów...
Równanie z cosinusem, co jest źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 55 razy
Równanie z cosinusem, co jest źle?
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2016, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 107
- Rejestracja: 8 sty 2016, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 55 razy
Równanie z cosinusem, co jest źle?
Kurcze, znowu. W zeszłym roku straciłem 2 punkty za zadanie z trygonometrii, wczoraj robiłem arkusz, też straciłem 2, dzisiaj też.
Jak tak będzie, to szkoda znowu podchodzić do egzaminu, bo zadanie z trygonometrii to darmowe 4 punkty (tak samo jak z geometrii analitycznej, tylko ciężko jest się nie pomylić w obliczeniach i zamiast 5 punktów dostać 1... ).
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \cos x= 1 + \sin x}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
jedynka trygonometryczna idzie pod sinusa, mam w końcu alternatywę dwóch równań:
\(\displaystyle{ \cos x=0 \vee \cos x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
w danym przedziale RYSUJĘ WYKRES i odczytuję wyniki:
\(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{2}, \frac{3 \pi }{2}, \frac{ \pi }{6}, \frac{11 \pi }{6}{ \right\}}\)
W odpowiedzi arkusza jest:
\(\displaystyle{ x \in \left\{\frac{3 \pi }{2},\frac{ \pi }{6}{ \right\}}\)
Co jest źle?
Brak mi słów, czemu nie uczę się na błędach? Tak jak w tej geometrii analitycznej, wychodzą mi jakieś cuda wianki z pierwiastkami, bo robię błędy w obliczeniach. Czasu do egzaminu coraz mniej...
W zeszłym roku miałem 72%, czyli 36/50 pkt. 2 pkt poszły na równanie trygonometryczne, 3 chyba na geometrię analityczną, 3 na prawdopodobieństwo (w ogóle tego zadania nie zrobiłem, bo nie rozumiałem wtedy tych zagadnień). Dodam, że pisałem "starą" maturę.
Jak tak będzie, to szkoda znowu podchodzić do egzaminu, bo zadanie z trygonometrii to darmowe 4 punkty (tak samo jak z geometrii analitycznej, tylko ciężko jest się nie pomylić w obliczeniach i zamiast 5 punktów dostać 1... ).
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \cos x= 1 + \sin x}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
jedynka trygonometryczna idzie pod sinusa, mam w końcu alternatywę dwóch równań:
\(\displaystyle{ \cos x=0 \vee \cos x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
w danym przedziale RYSUJĘ WYKRES i odczytuję wyniki:
\(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{2}, \frac{3 \pi }{2}, \frac{ \pi }{6}, \frac{11 \pi }{6}{ \right\}}\)
W odpowiedzi arkusza jest:
\(\displaystyle{ x \in \left\{\frac{3 \pi }{2},\frac{ \pi }{6}{ \right\}}\)
Co jest źle?
Brak mi słów, czemu nie uczę się na błędach? Tak jak w tej geometrii analitycznej, wychodzą mi jakieś cuda wianki z pierwiastkami, bo robię błędy w obliczeniach. Czasu do egzaminu coraz mniej...
W zeszłym roku miałem 72%, czyli 36/50 pkt. 2 pkt poszły na równanie trygonometryczne, 3 chyba na geometrię analityczną, 3 na prawdopodobieństwo (w ogóle tego zadania nie zrobiłem, bo nie rozumiałem wtedy tych zagadnień). Dodam, że pisałem "starą" maturę.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2016, o 00:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie z cosinusem, co jest źle?
Chyba jakoś źle to przekształciłeś, nie widzę, czemu to równanie miałoby być równoważne takiej alternatywie. Proponuję znany i lubiany wzór na sinus różnicy:
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \cos x= 1 + \sin x \Leftrightarrow \frac{1}{2} \sin x- \frac{\sqrt{3}}{2} \cos x=- \frac{1}{2} \Leftrightarrow \sin \left(x-\frac{\pi}{3}\right)=- \frac{1}{2}}\)
Stąd i z ograniczenia danego w treści \(\displaystyle{ x- \frac{\pi}{3}=- \frac{\pi}{6} \vee x- \frac{\pi}{3}= \frac{7\pi}{6}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} \cdot \cos x= 1 + \sin x \Leftrightarrow \frac{1}{2} \sin x- \frac{\sqrt{3}}{2} \cos x=- \frac{1}{2} \Leftrightarrow \sin \left(x-\frac{\pi}{3}\right)=- \frac{1}{2}}\)
Stąd i z ograniczenia danego w treści \(\displaystyle{ x- \frac{\pi}{3}=- \frac{\pi}{6} \vee x- \frac{\pi}{3}= \frac{7\pi}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie z cosinusem, co jest źle?
Popatrzmy na funkcjęCo robię źle?
\(\displaystyle{ y=\cos2x}\)
"Podstawowe" miejsca zerowe tej funkcji to \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{4}}\) i \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) dodajmy do nich po okresie funkcji \(\displaystyle{ y=\cos2x}\) i popatrzmy ile ich jest w zadanym przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, \ 2 \pi \right\rangle}\)