sinx + cosx - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 mar 2016, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
sinx + cosx - dowód
Skąd wziął się wzór \(\displaystyle{ \sqrt{2} \sin \left( \frac{ \pi }{4}+x \right) =\sin x+\cos x}\)?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, o 15:21 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
sinx + cosx - dowód
\(\displaystyle{ L=\sqrt{2} \sin( x+\frac{ \pi }{4} )= \sqrt{2} \left[ \sin x\cos \frac{ \pi }{4}+\sin\frac{ \pi }{4}\cos x\right]= \sqrt{2} \left[ \sin x\frac{ \sqrt{2} }{2}+\frac{ \sqrt{2} }{2}\cos x\right]=\\= \sin x+\cos x=P}\)
Można też przejść w drugą stronę.
Można też przejść w drugą stronę.