Witam, znając zależność \(\displaystyle{ \cos \frac{ \alpha }{2} = \frac{5}{34}}\) w jaki sposób można obliczyć wartość alfy?
Próbowałem skorzystać ze wzoru połowy kąta, ale nie wychodzi mi żaden sensowny wynik.
Zależność połowy kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 kwie 2016, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 2 razy
Zależność połowy kąta
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2016, o 15:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Zależność połowy kąta
No to wzór na cosinusa alfa w zależności od połówkowego (albo cosinusa podwojonego kąta w zależności od pojedynczego).
[edit] Drugi post :
387226.htm
[edit] Drugi post :
387226.htm
Zależność połowy kąta
Z tego wzoru, który podał piasek101:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=2\cos^2\frac{\alpha}{2}-1}\)
\(\displaystyle{ \cos\frac{\alpha}{2}}\) znamy, no więc podstawiamy:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=2\cdot\frac{25}{1156}-1=\frac{50}{1156}-\frac{1156}{1156}=-\frac{1106}{1156}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha=2\cos^2\frac{\alpha}{2}-1}\)
\(\displaystyle{ \cos\frac{\alpha}{2}}\) znamy, no więc podstawiamy:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=2\cdot\frac{25}{1156}-1=\frac{50}{1156}-\frac{1156}{1156}=-\frac{1106}{1156}}\)