Wykaż, że jeśli kąty alfa i beta spełniają...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Megii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 kwie 2016, o 18:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 1 raz

Wykaż, że jeśli kąty alfa i beta spełniają...

Post autor: Megii »

Wykaż, że jeśli kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i\(\displaystyle{ \beta}\) spełniają jednocześnie warunki \(\displaystyle{ 3 \sin ^{2} \alpha +2 \sin ^{2} \beta =1}\) i \(\displaystyle{ 3 \sin 2 \alpha - 2 \sin 2 \beta =0}\) to wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \cos \left( \alpha +2 \beta \right) =0}\)

Potrzebuję pomocy bo ruszyłam tylko drugie równanie a mianowicie zamieniłam \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\) i \(\displaystyle{ \sin 2 \beta}\) otrzymałam: \(\displaystyle{ 6\sin \alpha \cos \alpha - 4 \sin \beta \cos \beta =0}\) i nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2016, o 19:22 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
gus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 21 mar 2013, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 15 razy

Wykaż, że jeśli kąty alfa i beta spełniają...

Post autor: gus »

Wystarczy udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \cos \alpha \cdot \cos 2 \beta - \sin \alpha \cdot \sin2 \beta = 0}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha \cdot (\cos^2 \beta -\sin^2 \beta) - \sin \alpha \cdot \sin2 \beta = 0}\)
Do tego trzeba podstawić \(\displaystyle{ \cos^2 \beta -\sin^2 \beta}\) z pierwszego równania.
Megii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 kwie 2016, o 18:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 1 raz

Wykaż, że jeśli kąty alfa i beta spełniają...

Post autor: Megii »

Bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ