Witam, ciekawe z cosinusami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tominkoooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 mar 2016, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Witam, ciekawe z cosinusami

Post autor: tominkoooo »

Witam, kolega mi jakiś czas temu pokazał wyrażenie
\(\displaystyle{ 16\cos \frac{ \pi }{7} \cos \frac{4 \pi }{7} \cos \frac{5 \pi }{7}}\)
Męczę się z tym od dłuższego czasu, mogę liczyć na waszą pomoc?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2016, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Witam, ciekawe z cosinusami

Post autor: cosinus90 »

Spróbuj to rozwikłać korzystając ze wzoru

\(\displaystyle{ \cos \alpha \cdot \cos \beta = \frac{1}{2} \left[ \cos (\alpha + \beta) + \cos (\alpha - \beta)\right]}\)
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Witam, ciekawe z cosinusami

Post autor: bosa_Nike »

Jeżeli chcesz obliczyć wartość, to proponuję pomnożyć przez \(\displaystyle{ \sin\frac{4\pi}{7}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Witam, ciekawe z cosinusami

Post autor: kerajs »

Inaczej:
Ukryta treść:    
tominkoooo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 mar 2016, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Witam, ciekawe z cosinusami

Post autor: tominkoooo »

Dziękuję wam, jesteście wielcy!
ODPOWIEDZ