Jak udowodnić że to wyrażenie jest równe \(\displaystyle{ 0}\)?
\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{8} \right) - \sin \left( \frac{ 7\pi }{8} -x \right)}\)
Udowodnij że różnica sinusów wynosi zero
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 9 sie 2015, o 11:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Udowodnij że różnica sinusów wynosi zero
Ostatnio zmieniony 24 mar 2016, o 16:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Udowodnij że różnica sinusów wynosi zero
\(\displaystyle{ \sin \left( \pi - \alpha \right)=\sin \alpha}\) , więc
\(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{\pi}{8} \right)=\sin \left( \pi - \left( x+ \frac{\pi}{8} \right) \right)=\sin \left( \frac{7\pi}{8} -x \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( x + \frac{\pi}{8} \right)=\sin \left( \pi - \left( x+ \frac{\pi}{8} \right) \right)=\sin \left( \frac{7\pi}{8} -x \right)}\)