Podać zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 15 mar 2016, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
Podać zbiór wartości funkcji
Jak zbadać kiedy wartość funkcji określonej wzorem \(\displaystyle{ f(x)= 4\sin x+3\cos x}\) przyjmuje wartość najwyższą, a kiedy najniższą? Da się to zrobić bez liczenia pochodnej?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2016, o 17:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Podać zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= 4\sin x+3\cos x=5\left( \frac{4}{5}\sin x+ \frac{3}{5}\cos x \right)=\\
=5\left( \cos \alpha \sin x+ \sin \alpha \cos x\right) =5\sin( \alpha +x)}\)
\(\displaystyle{ f(x) \in \left\langle -5,5\right\rangle}\)
=5\left( \cos \alpha \sin x+ \sin \alpha \cos x\right) =5\sin( \alpha +x)}\)
\(\displaystyle{ f(x) \in \left\langle -5,5\right\rangle}\)