Wiec mam podane \(\displaystyle{ 2\cos ^{2}2x+3\cos 2x-2=0}\) pod \(\displaystyle{ \cos 2x}\) wstawiam \(\displaystyle{ k}\) licze \(\displaystyle{ k_{1}=-2}\) (czyli sprzeczne bo ma należeć do \(\displaystyle{ \left\langle -1;1 \right\rangle}\)), \(\displaystyle{ k_{2}= \frac{1}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ \cos 2x= \frac{1}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{6}+k \pi}\) lub i właśnie ja bym napisała, że \(\displaystyle{ x= \frac{5 \pi }{6} +k \pi}\) ale w odp pisze że drugi \(\displaystyle{ x}\) ma być równy \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{6} +k \pi}\)
to znaczy że gdzieś coś źle pomyślałam może ktoś wytłumaczyć?
"Rozwiąż równania" wytłumaczenie niezgodności z odp
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 gru 2015, o 17:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 5 razy
"Rozwiąż równania" wytłumaczenie niezgodności z odp
Ostatnio zmieniony 16 mar 2016, o 23:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 gru 2015, o 17:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 5 razy
"Rozwiąż równania" wytłumaczenie niezgodności z odp
Ok czyli na to samo wychodzi no i po co tak komplikować..Dzięki za olśnienie xd
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 16 razy
"Rozwiąż równania" wytłumaczenie niezgodności z odp
Popatrz na to ze cosinus jest funkcją parzystą wiec możesz odczytać jedno rozwiązanie a drugie po prostu wyznaczasz wstawiając minusa