Równanie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
TraczU120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 mar 2016, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec

Równanie trygonometryczne.

Post autor: TraczU120 »

Witam, czy zechciałby mi ktoś pomóc w dokończeniu zadania, ponieważ ja nie daję rady.
Mam równanie \(\displaystyle{ \tg^4(x)-4\tg^2(x)+3}\) Podstawiłem sobie pomocniczą zmienną \(\displaystyle{ t=\tg^2(x)}\) Wyszło mi równanie kwadratowe \(\displaystyle{ t^2-4t+3}\) Jego miejsca zerowe to \(\displaystyle{ t=3 \vee t=1}\) I dochodzę do części gdzie \(\displaystyle{ \tg^2(x)=3 \vee \tg^2(x)=1}\). A co dalej?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \tan x= \sqrt{3} \vee \tan x=- \sqrt{3} \vee \tan x=1 \vee \tan x=-1}\)
TraczU120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 mar 2016, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec

Równanie trygonometryczne.

Post autor: TraczU120 »

Hah, no oczywiście, nie zauważyłem najprostszego rozwiązania. Dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ