Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin (3x+1)=-1}\)
Obliczyłam to tak:
\(\displaystyle{ x _{0}= \frac{3 \pi }{2} \\
3x+1= \frac{3 \pi }{2} + 2k \pi \\
3x=\frac{3 \pi }{2}-1+2k \pi \\
x= \frac{3 \pi -1}{6} + \frac{2}{3}k \pi \\}\)
\(\displaystyle{ \vee}\)
\(\displaystyle{ 3x+1=( \pi - \frac{3}{2} \pi )+2k \pi \\
3x=- \frac{ \pi }{2} -1+2k \pi \\
x= - \frac{ \pi -1}{6}+ \frac{2}{3}k \pi \\}\)
Ale odpowiedz to: \(\displaystyle{ -\frac{ \pi +2}{6} + \frac{2}{3} k \pi}\)
Mógłby ktoś wyjaśnić o co chodzi
Równania trygonometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Równania trygonometrycznego
Ostatnio zmieniony 9 mar 2016, o 17:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równania trygonometrycznego
A to skąd?crative pisze:\(\displaystyle{ 3x=\frac{3 \pi }{2}-1+2k \pi \\
x= \frac{3 \pi \red{-1}}{6} + \frac{2}{3}k \pi}\)
A to po co? Przecież to dokładnie ta sama odpowiedź co powyżej.crative pisze:\(\displaystyle{ 3x+1=( \pi - \frac{3}{2} \pi )+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi +2}{6} + \frac{2}{3} k \pi=-\frac{ \pi +2}{6} + \frac{2}{3} \pi+\frac{2}{3} (k-1) \pi=\frac{ 3\pi -2}{6}+\frac{2}{3} k' \pi}\)crative pisze:Ale odpowiedz to: \(\displaystyle{ -\frac{ \pi +2}{6} + \frac{2}{3} k \pi}\)
Jak poprawisz błąd rachunkowy w pierwszym równaniu, to wyjdzie Ci to samo.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Równania trygonometrycznego
Może jakieś bardziej szczegółowe wyjaśnienia, bo nie rozumiem o jakim błędzie piszesz
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Równania trygonometrycznego
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\left( \frac{3 \pi }{2}-1\right) \neq\frac{3 \pi -1}{6}}\)
a to właśnie twierdziłaś.
JK
a to właśnie twierdziłaś.
JK