Wartość parametru dla których równanie ma rozwiazanie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jakub1998
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 24 lis 2015, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy

Wartość parametru dla których równanie ma rozwiazanie.

Post autor: jakub1998 »

Równanie \(\displaystyle{ \cos 2x-4\sin x-2t+1}\)
Otóż zrobilem to zadanie, doszedłem do poprawnego wyniku jak w odpowiedziach, aczkolwiek moja metoda jest zupełnie inna i chciałbym się dowiedzieć czy jest poprawna.
Przekształciłem do postaci \(\displaystyle{ \sin ^2x+2\sin x+t-1=0}\) i teraz w odpowiedziach jest napisane, aby sprawdzić deltę oraz \(\displaystyle{ f(1)}\) aby obie były \(\displaystyle{ \ge 0}\), korzystając bardziej z analizy wykresu funkcji. Ja wpadłem na pomysł aby podstawić skrajne wartości sinusa i z tego wyznaczyć wartości parametru \(\displaystyle{ t}\). Czy na maturze coś takiego byłoby zaliczone?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2016, o 16:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Janpostal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 7 gru 2015, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 16 razy

Wartość parametru dla których równanie ma rozwiazanie.

Post autor: Janpostal »

Tym razem Ci się udało, bo skrajne wartości sinusa rzeczywiście były końcami zbioru wartości, ale pomyśl sobie gdyby wierzchołek paraboli znajdował się gdzieś pomiędzy \(\displaystyle{ -1}\) a \(\displaystyle{ 1}\) to wtedy zbiór wartości nie był taki sam jak wyniki na końcach przedziałów.
ODPOWIEDZ