Dziedziną równania jest:
\(\displaystyle{ D=\left\{x:x \in R \wedge 1-2\sin ^{2}x \cdot \cos ^{2}x \neq 0 \right\}}\)
Nie wiem jak mogę to rozwiązać..
Problem z wyznaczeniem dziedziny
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kg
- Podziękował: 3 razy
Problem z wyznaczeniem dziedziny
Ostatnio zmieniony 5 mar 2016, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Problem z wyznaczeniem dziedziny
Umiesz tę dziedzinę przeczytać na głos? - Spróbuj, a wszystko stanie się jasne.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kg
- Podziękował: 3 razy
Problem z wyznaczeniem dziedziny
Powiedziałbym, że rozwiązaniem są wszystkie liczby rzeczywiste, ale tak pewnie nie jest
Chodzi o to, że po przekształceniu do postaci:
\(\displaystyle{ \left| \sin 2x\right| \neq \sqrt{2}}\)
nie wiem co robić, ponieważ po podstawieniu pomocniczej "a" za \(\displaystyle{ 2x}\) i tak nie znam argumentu funkcji dla \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Chodzi o to, że po przekształceniu do postaci:
\(\displaystyle{ \left| \sin 2x\right| \neq \sqrt{2}}\)
nie wiem co robić, ponieważ po podstawieniu pomocniczej "a" za \(\displaystyle{ 2x}\) i tak nie znam argumentu funkcji dla \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2016, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 gru 2015, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kg
- Podziękował: 3 razy
Problem z wyznaczeniem dziedziny
A no tak...
Nie pomyślałem o tym, że funkcja sinus ma \(\displaystyle{ ZW=\left\langle -1;1 \right\rangle}\)
Czyli dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych
Nie pomyślałem o tym, że funkcja sinus ma \(\displaystyle{ ZW=\left\langle -1;1 \right\rangle}\)
Czyli dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych
Ostatnio zmieniony 5 mar 2016, o 22:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.