Witam, proszę o wskazówkę do rozwiązania zadania:
Funkcję \(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}\sin x+ \frac{ \sqrt{3} }{2}\cos x}\) można zapisać w postaci
A. \(\displaystyle{ y=\sin \left( x+ \frac{\pi}{6} \right)}\)
B. \(\displaystyle{ y=\sin \left( x+ \frac{\pi}{3} \right)}\)
C. \(\displaystyle{ y=\sin \left( x+ \frac{2\pi}{3} \right)}\)
D. \(\displaystyle{ y=\sin \left( x+ \frac{5\pi}{6} \right)}\)
Próbowałem to rozwiązać wzorem \(\displaystyle{ \sin \left( x-y \right) =\sin x \cos y - \cos x \sin y}\), ale rozwiązanie wychodzi błędne
Przekształcenie wzoru funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 mar 2016, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Przekształcenie wzoru funkcji
Ostatnio zmieniony 5 mar 2016, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 mar 2016, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Przekształcenie wzoru funkcji
TakMilczek pisze:Jesteś pewien że powinno tam być \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) przy \(\displaystyle{ y}\) w pierwszym zdaniu?
Wyszło, dziękimacik1423 pisze:\(\displaystyle{ -\frac{1}{2}=\cos(120^{\circ})}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}=\sin(120^{\circ})}\)