Mam zadanie o następującej treści:
Wskaż liczby \(\displaystyle{ x \in ( \frac{ \pi }{2}; \pi )}\), które spełniają równanie \(\displaystyle{ \sin 2x=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Nie wiem nawet jak zacząć to zadanie, przecież sinus w tym przedziale nie jest nawet ujemny.
Proszę o jakieś wyjaśnienie.
Rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 5 mar 2016, o 15:37 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2x=t \\
\sin t=- \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
t=- \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \ \vee \ t= \pi + \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \\
2x= - \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \ \vee \ 2x= \pi + \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \\
x=- \frac{\pi}{8} +k \pi \ \vee \ x= \frac{ \pi }{2}+ \frac{ \pi }{8} +k \pi \\}\)
A może są tam rozwiązania?
\sin t=- \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
t=- \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \ \vee \ t= \pi + \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \\
2x= - \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \ \vee \ 2x= \pi + \frac{ \pi }{4} +k2 \pi \\
x=- \frac{\pi}{8} +k \pi \ \vee \ x= \frac{ \pi }{2}+ \frac{ \pi }{8} +k \pi \\}\)
A może są tam rozwiązania?
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x}\) nie jest ujemny w tym przedziale zgadza się,
lecz zauważ że \(\displaystyle{ \sin 2x}\) ma inny okres , mianowicie jeśli dla \(\displaystyle{ \sin x}\) okres wynosi \(\displaystyle{ x=t=2\pi}\) to dla \(\displaystyle{ 2x=t=2\pi}\) okres zasadniczy wynosi \(\displaystyle{ \pi}\). Czym to skutkuje? A mianowicie tym że wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin 2x}\) jest bardziej "ściśnięty" . Narysuj sobie najlepiej.
lecz zauważ że \(\displaystyle{ \sin 2x}\) ma inny okres , mianowicie jeśli dla \(\displaystyle{ \sin x}\) okres wynosi \(\displaystyle{ x=t=2\pi}\) to dla \(\displaystyle{ 2x=t=2\pi}\) okres zasadniczy wynosi \(\displaystyle{ \pi}\). Czym to skutkuje? A mianowicie tym że wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin 2x}\) jest bardziej "ściśnięty" . Narysuj sobie najlepiej.
-
- Użytkownik
- Posty: 172
- Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 16 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Są cztery odpowiedzi \(\displaystyle{ A. x= \frac{3 \pi }{4} \quad
B.x= \frac{2 \pi }{3} \quad
C. x= \frac{5 \pi }{8} \quad
D. x= \frac{7 \pi }{8}}\)
A poprawne to C i D
B.x= \frac{2 \pi }{3} \quad
C. x= \frac{5 \pi }{8} \quad
D. x= \frac{7 \pi }{8}}\)
A poprawne to C i D