Witam, proszę o pomoc z nierównością trygonometryczną, jak poradzić sobie z \(\displaystyle{ \sin 3x}\)?
\(\displaystyle{ -2\sin 3x \ge 1}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2\pi\right\rangle}\)
nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 mar 2016, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
nierówność trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 19:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
nierówność trygonometryczna
A umiesz rozwiązać nierówność \(\displaystyle{ \sin y\leq -\frac{1}{2}}\) ?
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 3 mar 2016, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
nierówność trygonometryczna
Więc otrzymam \(\displaystyle{ \sin t \le - \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,6\pi\right\rangle}\)
Dzięki
Dzięki
Ostatnio zmieniony 3 mar 2016, o 19:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
nierówność trygonometryczna
Larsson pisze:Więc otrzymam \(\displaystyle{ \sin t \le - \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,6\pi\right\rangle}\)
Dzięki
TO, co napisałes nie ma za bardzo sensu - z jednej strony \(\displaystyle{ t}\), z drugiej \(\displaystyle{ x}\)...
Rozwiąż najpierw nierówność z \(\displaystyle{ t}\) dostaniesz jakieś przedziały zależne od \(\displaystyle{ t}\). A teraz dopiero napisz \(\displaystyle{ t=3x}\)