Dwa pytania o jeden przykład z funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 gru 2015, o 17:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 5 razy
Dwa pytania o jeden przykład z funkcji trygonometrycznej
Jeżeli mam taka funkcję \(\displaystyle{ \tg \left( \frac{ \pi }{4}\sin x \right)}\) to skąd mam wiedzieć czy wykres mam rozciągnąć w dół i w górę czy mam go spłaszczyć z góry i z dołu? Wiem że kiedy \(\displaystyle{ k>1}\) to się rozciaga a kiedy \(\displaystyle{ 0<k<1}\) spłaszcza ale nie wiem do którego zliczyć \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\)
Ostatnio zmieniony 1 mar 2016, o 20:49 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Poprawa wiadomości.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3353 razy
Dwa pytania o jeden przykład z funkcji trygonometrycznej
Należy przebadać funkcję \(\displaystyle{ y=\tan \left( \frac{ \pi \sin x}{4} \right)}\) w przedziale o długości \(\displaystyle{ 2 \pi}\).
Wykres będzie przypominał sinusoidę ale ze zbiorem wartości \(\displaystyle{ \left\langle \tan \left( \frac{ -\pi }{4} \right) \ , \ \tan \left( \frac{ \pi }{4} \right) \right\rangle}\).
Wykres będzie przypominał sinusoidę ale ze zbiorem wartości \(\displaystyle{ \left\langle \tan \left( \frac{ -\pi }{4} \right) \ , \ \tan \left( \frac{ \pi }{4} \right) \right\rangle}\).
Ostatnio zmieniony 1 mar 2016, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.