Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: poetaopole »

Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ \sin 2x+ \sqrt{3} \sin x=0}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2016, o 18:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x+ \sqrt{3}\sin x=0 \\
2\sin x( \cos x+ \frac{ \sqrt{3}}{2})=0}\)
ODPOWIEDZ