Witam, mam problem z narysowaniem tego wykresu funkcji, nie rozumiem dlaczego musimy to rozpatrywac na przypadki. Prosze o pomoc i wytlumaczenie.
\(\displaystyle{ y=\arcsin (\sin x)}\)
Złożenie arcus sinusa z sinusem - wykres
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 10 sty 2016, o 17:45
- Płeć: Kobieta
Złożenie arcus sinusa z sinusem - wykres
Ostatnio zmieniony 25 lut 2016, o 16:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Temat umieszczony w złym dziale.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Złożenie arcus sinusa z sinusem - wykres
\(\displaystyle{ y=\arcsin t \Leftrightarrow \sin y=t}\) dla \(\displaystyle{ t \in\left[ -1,1\right]}\)
a zatem
\(\displaystyle{ y=\arcsin(\sin x) \Leftrightarrow \sin y=\sin x}\)
Mamy zaś \(\displaystyle{ \sin y=\sin x \Leftrightarrow (y=x+2k\pi)\vee (y=\pi-x+2k\pi)}\) dla \(\displaystyle{ k \in \ZZ}\).
a zatem
\(\displaystyle{ y=\arcsin(\sin x) \Leftrightarrow \sin y=\sin x}\)
Mamy zaś \(\displaystyle{ \sin y=\sin x \Leftrightarrow (y=x+2k\pi)\vee (y=\pi-x+2k\pi)}\) dla \(\displaystyle{ k \in \ZZ}\).
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Złożenie arcus sinusa z sinusem - wykres
ale z definicji \(\displaystyle{ y\in\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right]}\) co w efekcie daje "piłę" o okresie \(\displaystyle{ 2\pi}\)