Udownic nierownosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pvnrt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 19 sty 2015, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

Udownic nierownosc

Post autor: pvnrt »

Udowodnić, że dla każdego x,y,z z przedziału \(\displaystyle{ (0; \frac{\pi}{2} )}\) zachodzi \(\displaystyle{ \sin{(x+y+z)}<\sin{x}+\sin{y}+\sin{z}}\).
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Udownic nierownosc

Post autor: pawlo392 »

Jeżeli miara kąta jest nieujemna i nie większa od \(\displaystyle{ 180}\) to \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha +\sin \beta +\sin \gamma}{3} \le \sin \frac{ \alpha + \beta + \gamma}{3}}\)
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 649
Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wojkowice
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 67 razy

Udownic nierownosc

Post autor: PiotrowskiW »

Weź ten wzór:
135790.htm tylko go popraw bo jest błąd "rachunkowy"
i skorzystaj z własności funkcji trygonometrycznych w zadanym przedziale (zbiór wartości).
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Udownic nierownosc

Post autor: Milczek »

pawlo392 pisze:Jeżeli miara kąta jest nieujemna i nie większa od \(\displaystyle{ 180}\) to \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha +\sin \beta +\sin \gamma}{3} \le \sin \frac{ \alpha + \beta + \gamma}{3}}\)
Cytat z Kiełbasy jak mniemam , lecz w tym przypadku raczej nie o cytowanie chodzi autorowi tematu
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Udownic nierownosc

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \sin{(x+y+z)}<\sin{x}+\sin{y}+\sin{z} \Leftrightarrow \sin(x+y)\cos z+\cos (x+y)\sin z <\\ < \sin x+\sin y+\sin z}\)

- użyłem wzoru na sinus sumy. Dalej wystarczy pokazać \(\displaystyle{ \sin(x+y) \le \sin x+\sin y}\), bo jednego cosinusa i jednego sinusa możemy oszacować z góry (ostro, bo przedział otwarty) przez jedynki. A to można zrobić też rozpisując ze wzoru na sinus sumy, korzystając z tego, że w tym przedziale sinusy są dodatnie, no i dla każdego \(\displaystyle{ t\in \RR}\) mamy \(\displaystyle{ \cos t \le 1}\)
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Udownic nierownosc

Post autor: pawlo392 »

Milczek pisze:
pawlo392 pisze:Jeżeli miara kąta jest nieujemna i nie większa od \(\displaystyle{ 180}\) to \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha +\sin \beta +\sin \gamma}{3} \le \sin \frac{ \alpha + \beta + \gamma}{3}}\)
Cytat z Kiełbasy jak mniemam , lecz w tym przypadku raczej nie o cytowanie chodzi autorowi tematu
Brawo. Ale całkiem ciekawe twierdzenie.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Udownic nierownosc

Post autor: Kartezjusz »

Nierówność Jensena
ODPOWIEDZ