Znajdź \(\displaystyle{ \cos x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos y}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \tg \frac{x}{2} + \tg \frac{y}{2} =m\\2+\cos y= \frac{3}{2-\cos x} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \tg \frac{x}{2}= \frac{\sin x}{\cos x+1}}\)
Proszę o pomoc, próbowałam to rozwiązać, ale jakoś mi nie wychodzi.
Znajdź cosx i cosy
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
Znajdź cosx i cosy
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, o 17:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
Znajdź cosx i cosy
A wyrażenie funkcji cosinus i sinus przez tangens połowy kąta i sprowadzenie problemu do zwykłego równania (układu równań) nie działa?
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 1 lut 2015, o 19:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 70 razy
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy