Równanie trygonometryczne.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Równanie trygonometryczne.
Czy mógłby mi ktoś wskazać błąd?
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \tg x- \sqrt{3}= \tg x- \sqrt{3} \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \tg x+ \sqrt{3} \sin x- \sqrt{3}-\tg x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x\left( \tg x+ \sqrt{3}\right) -1\left( \tg x+ \sqrt{3}\right) =0}\)
\(\displaystyle{ \left( \tg x+ \sqrt{3}\right)\left( \sin x-1\right) =0}\)
I otrzymuje takie rozwiązanie : \(\displaystyle{ x \in \left\{- \frac{ \pi }{3}+k \pi \right\}}\) a z drugiego nawiasu \(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi \right\}}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \tg x- \sqrt{3}= \tg x- \sqrt{3} \sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \tg x+ \sqrt{3} \sin x- \sqrt{3}-\tg x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x\left( \tg x+ \sqrt{3}\right) -1\left( \tg x+ \sqrt{3}\right) =0}\)
\(\displaystyle{ \left( \tg x+ \sqrt{3}\right)\left( \sin x-1\right) =0}\)
I otrzymuje takie rozwiązanie : \(\displaystyle{ x \in \left\{- \frac{ \pi }{3}+k \pi \right\}}\) a z drugiego nawiasu \(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{ \pi }{2}+2k \pi \right\}}\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2016, o 13:41 przez pawlo392, łącznie zmieniany 4 razy.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Równanie trygonometryczne.
W zbiorze zadań mam podaną jedynie taką odpowiedź \(\displaystyle{ x \in \left\{- \frac{ \pi }{3}+k \pi \right\}}\). Mnie również się wydaje, że jest w porządku.