Wykres funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Wykres funkcji.

Post autor: pawlo392 »

Mam narysować wykres takiej funkcji.
\(\displaystyle{ f(x)=\cos x ^{ \sqrt{|\cos x|-1} }}\).
Wyrażenie podpierwiastkowe musi być większe od 0. Mogę zmnienić znak wartości dla odpowiednich x. Ale nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2016, o 00:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Wykres funkcji.

Post autor: Milczek »

Zauważ że \(\displaystyle{ |\cos x|-1 = 0}\) bo w innym wypadku masz pierwiastek z liczby ujemnej.
Czyli \(\displaystyle{ \cos x = 1 \vee \cos x = -1}\)

-- 19 lut 2016, o 13:52 --

Zapis rozumiem jako \(\displaystyle{ f(x)=(\cos x )^{ \sqrt{|\cos x|-1} }}\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2016, o 00:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Wykres funkcji.

Post autor: pawlo392 »

Milczek, No tak, do tego doszedłem
Skoro \(\displaystyle{ cosx}\) będziemy rozważać tylko dla \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ -1}\). To dziedziną takiej funkcji jest \(\displaystyle{ \left\{ k \pi \right\}}\)

Wyrażenie podpierwiastkowe nie może być ujemne, dlatego rozważamy tylko \(\displaystyle{ cosx=1}\). Teraz jesteśmy w domu.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, o 14:10 przez pawlo392, łącznie zmieniany 1 raz.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 821
Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 45 razy

Wykres funkcji.

Post autor: Milczek »

Zgadza się czyli dla :
\(\displaystyle{ x \in \left\{ k \pi, k \in C \right\}}\)
\(\displaystyle{ f(x)=1}\)


Co do powyższego :
Gdybyś rozważył tylko \(\displaystyle{ \cos x = 1}\) to zauważ że byłoby to nie pełne rozwiązanie ale to już chyba wiesz
ODPOWIEDZ