suma sinusów równa zero
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 38 razy
suma sinusów równa zero
Pokaż ze \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{18}\sin{\left(\frac{(2n+1)^2\pi}{38}\right)}=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
suma sinusów równa zero
Mamy tutaj 19 składników sumy, więc nie jest to tak dużo i można to metodą "siłową" udowodnić.
Wypisujemy kolejne składniki w słupku. Korzystamy z faktu, że okres sinusa wynosi \(\displaystyle{ 2\pi}\). Następnie (o ile trzeba) ze wzorów redukcyjnych, aby każdy składnik przedstawić w postaci \(\displaystyle{ \pm \sin( \frac{a}{38} )}\) , gdzie \(\displaystyle{ a=0,1,2,...,18,19}\). Myślę, że wszystkie składniki powinny się zredukować do zera bez dalszych operacji.
Wypisujemy kolejne składniki w słupku. Korzystamy z faktu, że okres sinusa wynosi \(\displaystyle{ 2\pi}\). Następnie (o ile trzeba) ze wzorów redukcyjnych, aby każdy składnik przedstawić w postaci \(\displaystyle{ \pm \sin( \frac{a}{38} )}\) , gdzie \(\displaystyle{ a=0,1,2,...,18,19}\). Myślę, że wszystkie składniki powinny się zredukować do zera bez dalszych operacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 38 razy
suma sinusów równa zero
|Jakoś nie widze tego. Mam też drugi przykład podobny \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{18}\sin{\left(\frac{(2n)^2\pi}{38}\right)}= \sqrt{19}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
suma sinusów równa zero
Strażnik. Jak ty to widzisz? Mamy te 38 w mianowniku.-- 17 lutego 2016, 08:32 --Na początek zauważ, że \(\displaystyle{ 38=2 \cdot 19}\).
Co wiemy o resztach z dzielenia kwadratów wszystkich liczb nieparzystych przez 19.
Co wiemy o resztach z dzielenia kwadratów wszystkich liczb nieparzystych przez 19.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
suma sinusów równa zero
np. dla \(\displaystyle{ n=12}\)
\(\displaystyle{ \sin{\left(\frac{(2 \cdot 12+1)^2\pi}{38}\right)=\sin{\left(\frac{25^2\pi}{38}\right)=\sin{\left(\frac{(8 \cdot 76+17)\pi}{38}\right)=\sin{\left(\frac{17\pi}{38}\right)}\)
Sinus należy do I ćwiartki układu współrzędnych, więc nie trzeba wykorzystywać wzoru redukcyjnego. I tak dla pozostałych \(\displaystyle{ 18}\) przykładów. Chyba, że zna się jakąś właściwość reszty ilorazu kwadratu kolejnych liczb nieparzystych i liczby \(\displaystyle{ 76}\) to można byłoby zdecydowanie szybciej zrobić.
Co się tyczy tej \(\displaystyle{ 38}\) w mianowniku to myślę, że nie będzie trzeba nic robić bo wszystkie sinusy się powinny zredukować. Jeśli się nie zredukują to wzór na sumę sinusów, bo dokładnej wartości pojedynczego sinusa nie da się wyznaczyć.
\(\displaystyle{ \sin{\left(\frac{(2 \cdot 12+1)^2\pi}{38}\right)=\sin{\left(\frac{25^2\pi}{38}\right)=\sin{\left(\frac{(8 \cdot 76+17)\pi}{38}\right)=\sin{\left(\frac{17\pi}{38}\right)}\)
Sinus należy do I ćwiartki układu współrzędnych, więc nie trzeba wykorzystywać wzoru redukcyjnego. I tak dla pozostałych \(\displaystyle{ 18}\) przykładów. Chyba, że zna się jakąś właściwość reszty ilorazu kwadratu kolejnych liczb nieparzystych i liczby \(\displaystyle{ 76}\) to można byłoby zdecydowanie szybciej zrobić.
Co się tyczy tej \(\displaystyle{ 38}\) w mianowniku to myślę, że nie będzie trzeba nic robić bo wszystkie sinusy się powinny zredukować. Jeśli się nie zredukują to wzór na sumę sinusów, bo dokładnej wartości pojedynczego sinusa nie da się wyznaczyć.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2016, o 10:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy