Czy da się tu wyznaczyć największą wartość funkcji?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kombajn665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 11 kwie 2015, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 21 razy

Czy da się tu wyznaczyć największą wartość funkcji?

Post autor: kombajn665 »

\(\displaystyle{ y= \frac{1}{6}\left(1+3\cos ^{2}x \right)}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Czy da się tu wyznaczyć największą wartość funkcji?

Post autor: Chromosom »

Wystarczy rozważyć zbiór wartości \(\displaystyle{ \cos x}\), powyższa funkcja osiągnie największą wartość w \(\displaystyle{ \cos x=1}\)
ODPOWIEDZ