Dziedzina funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: dejv96 »

Witam, mam problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji.
\(\displaystyle{ \frac{\ln(x ^{2}+2x+1) }{\arcsin( \frac{2}{x-1} )}}\)
Po kolei rozpatruje każdy z warunków:
\(\displaystyle{ 1) (x ^{2}+2x+1) > 0}\)
\(\displaystyle{ 2) -1 \le ( \frac{2}{x-1} ) \le 1}\)
\(\displaystyle{ 3) x-1 \neq 0}\)
Zacięcie jest w 4 warunku. Jak wiadomo liczba pod ułamkiem, nie może być równa zeru. Pytanie jak to obliczyć i połączyć z warunkiem drugim?
Nie wystarczy "wycięcie" zera z dziedziny z punktu drugiego, prawda?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dziedzina funkcji

Post autor: piasek101 »

Odpowiedz sobie na pytanie dla jakiego argumentu funkcja z mianownika (tego długiego) przyjmuje wartość zero ?
ODPOWIEDZ