\(\displaystyle{ \sin \left( \log _{2} \left( x\right) \right) = \sin \left( \log _{\sqrt{2}}\left( x\right) \right)}\).
Zamienilem argument na logarytm naturalny, jadnak nie wiem co potem z tym fantem zrobić. Dzieki
Rownanie trygonometryczne, dwie sinusoidy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 sty 2016, o 23:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Rownanie trygonometryczne, dwie sinusoidy
Ostatnio zmieniony 1 lut 2016, o 10:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Rownanie trygonometryczne, dwie sinusoidy
A może tak:
\(\displaystyle{ \log_{2} \left( x\right) = \log_{\sqrt{2}}\left( x\right) +k2 \pi \vee \log_{2} \left( x\right) = \pi -\log_{\sqrt{2}}\left( x\right) +k2 \pi}\).
Albo ze wzoru na róznicę sinusów
\(\displaystyle{ \log_{2} \left( x\right) = \log_{\sqrt{2}}\left( x\right) +k2 \pi \vee \log_{2} \left( x\right) = \pi -\log_{\sqrt{2}}\left( x\right) +k2 \pi}\).
Albo ze wzoru na róznicę sinusów