Równanie trygonometryczne.
Równanie trygonometryczne.
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin ^{3}x+\cos ^{3} x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{3}x-\sin ^{2}x +\cos ^{3} x-\cos ^{2}x =0 \\
\sin ^{2}x(\sin x-1)+\cos ^{2} x(\cos x-1)=0 \\
(1-\cos ^{2}x)(\sin x-1)+(1-\sin ^{2}x)(\cos x-1)=0\\
(1-\cos x)(1+\cos x)(\sin x-1)+(1-\sin x)(1+\sin x)(\cos x-1)=0 \\
(\cos x-1)(1-\sin x)(1+\cos x+1+\sin x)=0 \\
(\cos x-1)(1-\sin x)(2+\cos x+\sin x)=0}\)
no i w tym momencie się zacinam, nie wiem co zle robię, nie wiem co dalej zrobić z \(\displaystyle{ 2+\cos x+\sin x}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{3}x+\cos ^{3} x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{3}x-\sin ^{2}x +\cos ^{3} x-\cos ^{2}x =0 \\
\sin ^{2}x(\sin x-1)+\cos ^{2} x(\cos x-1)=0 \\
(1-\cos ^{2}x)(\sin x-1)+(1-\sin ^{2}x)(\cos x-1)=0\\
(1-\cos x)(1+\cos x)(\sin x-1)+(1-\sin x)(1+\sin x)(\cos x-1)=0 \\
(\cos x-1)(1-\sin x)(1+\cos x+1+\sin x)=0 \\
(\cos x-1)(1-\sin x)(2+\cos x+\sin x)=0}\)
no i w tym momencie się zacinam, nie wiem co zle robię, nie wiem co dalej zrobić z \(\displaystyle{ 2+\cos x+\sin x}\)
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, o 20:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Równanie trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \frac{ 2 }{ \sqrt{2} }\sin \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right)}\), wyciągnij wnioski teraz. Pisałem na komórce ale chyba bez błędu.
Równanie trygonometryczne.
A skądże się to wzięło?Milczek pisze:\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \frac{ 2 }{ \sqrt{2} }\sin \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Równanie trygonometryczne.
Rozwiń to korzystając ze wzoru na sinus sumy kątów.
A jest to prosta tożsamość. Trik w zadaniu polega na tym że nawias nr 3 będzie zawsze dodatni.
A jest to prosta tożsamość. Trik w zadaniu polega na tym że nawias nr 3 będzie zawsze dodatni.
Równanie trygonometryczne.
Już widzę, dziękuję. -- 31 sty 2016, o 20:07 --
A mam pytanie jak określić zbiór wartości tego?Milczek pisze:\(\displaystyle{ \frac{ 2 }{ \sqrt{2} }\sin \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right)}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Równanie trygonometryczne.
Przecież sinus jest w przedziale \(\displaystyle{ \left[ -1,1\right]}\) więc to będzie przedział
\(\displaystyle{ \left[- \sqrt{2}, \sqrt{2} \right]}\)
\(\displaystyle{ \left[- \sqrt{2}, \sqrt{2} \right]}\)
Równanie trygonometryczne.
a nie \(\displaystyle{ \left[ -\frac{ \sqrt{2} }{2}; \frac{ \sqrt{2} }{2} \right]}\)?
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy