Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \left( \tg x + \frac{1}{\cos x} \right) ^{2} + \left( \frac{1}{\cos x}-\tg x \right) ^{2} =14}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3} +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{ \pi }{3}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2 \pi }{3}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= -\frac{2 \pi }{3}+2k \pi}\)
i tak jest w odpowiedziach.. A potem pisze "czyli: \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3} +k \pi}\) i \(\displaystyle{ x= -\frac{ \pi }{3}+k \pi}\)
Teraz moje pytanie jak najlepiej zapamiętać jak zrobić to podsumowanie wyników? Jak najlepiej sobie to rozpisać? Na wykresie?
Równanie trygonometryczne i problem z odpowiedzią.
Równanie trygonometryczne i problem z odpowiedzią.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, o 20:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Równanie trygonometryczne i problem z odpowiedzią.
Pokaż jak liczysz, a potem narysuj cosinusoidę i się jej przyjrzyj.Qyeal pisze:wyszło mi \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{3} +2k \pi}\)
Równanie trygonometryczne i problem z odpowiedzią.
przyglądam się jej i nie wiem
A rozwiązanie jest dobrze, tylko nie rozumiem jak uogólnić to rozwiązanie... Tylko z tym mam problem.
A rozwiązanie jest dobrze, tylko nie rozumiem jak uogólnić to rozwiązanie... Tylko z tym mam problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równanie trygonometryczne i problem z odpowiedzią.
Narysuj sobie oś z podziałka co \(\displaystyle{ \pi}\) i nanieś wszystkie rozwiązania, i patrz, co się regularnie powtarza