Ciężka tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
poetaopole
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 214 razy

Ciężka tożsamość

Post autor: poetaopole »

A oto moje nowe odkrycie
Wykaż tożsamość: \(\displaystyle{ \sin x+\cos x \cdot \tg \left(45^{o} - \frac{x}{2} \right) =1}\).
Ostatnio zmieniony 31 sty 2016, o 17:39 przez poetaopole, łącznie zmieniany 2 razy.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Ciężka tożsamość

Post autor: bosa_Nike »

\(\displaystyle{ \tg\frac{\frac{\pi}{2}-x}{2}}=\frac{1-\cos\left(\frac{\pi}{2}-x\right)}{\sin\left(\frac{\pi}{2}-x\right)}}\)
ODPOWIEDZ