Rozwiąż równanie
a)\(\displaystyle{ (sinx+cosx) ^{2} =1}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ sinx=0}\) lub \(\displaystyle{ cosx=0}\)
czyli\(\displaystyle{ x=k \pi}\) lub\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \pi + k \pi}\)
dlaczego w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \pi k}\)?
b) \(\displaystyle{ cos2x + 2cosx +1=0}\)
Wyszło mi \(\displaystyle{ cosx=0}\) lub \(\displaystyle{ cosx=-1}\)
czyli \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{-1}{2}\pi +2k \pi}\)
lub
\(\displaystyle{ x=- \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \pi +2k \pi}\)
dlaczego więc w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{2} +k \pi}\) lub \(\displaystyle{ x= \pi +2k \pi}\) ?
Równania trygonometrzyczne
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równania trygonometrzyczne
1) Jest to dokładnie ta sama odpowiedź co Twoja, przeanalizuj zapis swojego rozwiązania a powinnaś zauważyć, że pokrywa się z tym książkowym.
2) To samo co w 1), przy czym rozwiązanie \(\displaystyle{ x= \pi + 2k\pi}\) powinno być jedynym w tym podpunkcie. Zauważ, że po odjęciu \(\displaystyle{ 2\pi}\) otrzymasz to pierwsze z dwóch rozwiązań.
2) To samo co w 1), przy czym rozwiązanie \(\displaystyle{ x= \pi + 2k\pi}\) powinno być jedynym w tym podpunkcie. Zauważ, że po odjęciu \(\displaystyle{ 2\pi}\) otrzymasz to pierwsze z dwóch rozwiązań.
Równania trygonometrzyczne
Okej czyli jak dwie odpowiedzi łączyć w tą jedną odpowiedz? np. w pod. a)
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \pi + k \pi}\)
czyli:
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \pi k}\)
\(\displaystyle{ x=k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \pi + k \pi}\)
czyli:
\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2} \pi k}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Równania trygonometrzyczne
Nie musisz "łączyć" dwóch odpowiedzi w jedną, najważniejsze żebyś wiedziała że można tak zrobić dzięki czemu sprawdzając odpowiedzi nie będziesz myślała że Twoja jest niepoprawna