Zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Zbiór wartości funkcji
Trzeba znaleźć. Jakoś nie mam pomysłu.
1. \(\displaystyle{ y= \frac{\cos \alpha }{1-\cos \alpha }}\)
2. \(\displaystyle{ y= \frac{\sin \alpha }{1+2\sin \alpha }}\)
1. \(\displaystyle{ y= \frac{\cos \alpha }{1-\cos \alpha }}\)
2. \(\displaystyle{ y= \frac{\sin \alpha }{1+2\sin \alpha }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ t=\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=-1- \frac{1}{t-1}}\)
\(\displaystyle{ Y=R-\left\{ -1\right\}}\)
tak?
ale jak z tego wrócić do cosinusa?
całkiem tego nie widzę.
\(\displaystyle{ y=-1- \frac{1}{t-1}}\)
\(\displaystyle{ Y=R-\left\{ -1\right\}}\)
tak?
ale jak z tego wrócić do cosinusa?
całkiem tego nie widzę.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Zbiór wartości funkcji
A nie możesz po prostu rozwiązać tego standardowo? tj. potraktować \(\displaystyle{ y}\) jako parametr i sprawdzić, dla jakich \(\displaystyle{ y}\) równanie ma rozwiązanie (wtedy należeć będą one do zbioru wartości funkcji).
1. Oczywiście \(\displaystyle{ \cos x \neq 1}\), mnożąc obustronnie przez mianownik mamy:
\(\displaystyle{ y-y \cos x=\cos x}\)
\(\displaystyle{ y=\cos x+y\cos x}\)
\(\displaystyle{ y=\cos x(1+y)}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{1}{1+y}}\)
I teraz wiemy, że \(\displaystyle{ 1 \ge \cos x \ge -1}\), ale zgodnie z tym co napisaliśmy \(\displaystyle{ \cos x \neq 1}\), więc rozwiązujemy:
\(\displaystyle{ 1 > \frac{1}{1+y} \ge -1}\), skąd dostajemy poprawny wynik \(\displaystyle{ y \in \left\langle \frac{1}{2}, \infty )}\)
1. Oczywiście \(\displaystyle{ \cos x \neq 1}\), mnożąc obustronnie przez mianownik mamy:
\(\displaystyle{ y-y \cos x=\cos x}\)
\(\displaystyle{ y=\cos x+y\cos x}\)
\(\displaystyle{ y=\cos x(1+y)}\)
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{1}{1+y}}\)
I teraz wiemy, że \(\displaystyle{ 1 \ge \cos x \ge -1}\), ale zgodnie z tym co napisaliśmy \(\displaystyle{ \cos x \neq 1}\), więc rozwiązujemy:
\(\displaystyle{ 1 > \frac{1}{1+y} \ge -1}\), skąd dostajemy poprawny wynik \(\displaystyle{ y \in \left\langle \frac{1}{2}, \infty )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Zbiór wartości funkcji
Edit, właściwie, to może ja robię błąd wcześniej,,,chociaż nie mam pojęcia jaki...drugi przykład to część zadania, którego treść brzmi:
Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha -2\sin^2 \alpha +4\sin^3 \alpha -....}\)
\(\displaystyle{ a_1=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ q=-2\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{a_1}{1-q} = \frac{\sin \alpha }{1+2\sin \alpha }}\)
------------------------------------------------------------
Pierwszy wyszedł.
Drugi mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ \sin \alpha \neq - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{\sin \alpha }{1+2\sin \alpha }}\)
\(\displaystyle{ y+2y\sin \alpha =\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha (1-2y)}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{1-2y}}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{y}{1-2y} \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{1-2y} -1 \le 0}\)
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{3}) \cup ( \frac{1}{2}; \infty )}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{1-2y} \ge -1}\)
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{2} ) \cup (1; \infty )}\)
Część wspólna
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{3} ) \cup (1; \infty )}\)
Punkty powinny należeć do przedzialów, ale nie mogę znaleźć, jak to zrobić.
Ale i tak wynik jest inny:
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{4})}\)
Wyznacz zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha -2\sin^2 \alpha +4\sin^3 \alpha -....}\)
\(\displaystyle{ a_1=\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ q=-2\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{a_1}{1-q} = \frac{\sin \alpha }{1+2\sin \alpha }}\)
------------------------------------------------------------
Pierwszy wyszedł.
Drugi mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ \sin \alpha \neq - \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{\sin \alpha }{1+2\sin \alpha }}\)
\(\displaystyle{ y+2y\sin \alpha =\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=\sin \alpha (1-2y)}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{1-2y}}\)
\(\displaystyle{ -1 \le \frac{y}{1-2y} \le 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{1-2y} -1 \le 0}\)
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{3}) \cup ( \frac{1}{2}; \infty )}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{1-2y} \ge -1}\)
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{2} ) \cup (1; \infty )}\)
Część wspólna
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{3} ) \cup (1; \infty )}\)
Punkty powinny należeć do przedzialów, ale nie mogę znaleźć, jak to zrobić.
Ale i tak wynik jest inny:
\(\displaystyle{ y \in (- \infty ; \frac{1}{4})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Zbiór wartości funkcji
Nie musiałaś nigdzie wracać.Ania221 pisze:\(\displaystyle{ t=\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=-1- \frac{1}{t-1}}\)
\(\displaystyle{ Y=R-\left\{ -1\right\}}\)
tak?
ale jak z tego wrócić do cosinusa?
Masz typową homograficzną w przedziale \(\displaystyle{ \left <-1; 1\right)}\), można podeprzeć się wykresem.
Wynik mam inny niż podano.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Zbiór wartości funkcji
piasek101 wynik w pierwszym zadaniu powinien być \(\displaystyle{ y \in \left\langle -\frac{1}{2}, \infty )}\)
i tak wychodzi sposobem Andrzeja.
Natomiast Twoim sposobem, nie wiem, jak uzyskać taki wynik ?
Już wiem.
Tylko trzeba policzyć granicę.
Dzięki
i tak wychodzi sposobem Andrzeja.
Natomiast Twoim sposobem, nie wiem, jak uzyskać taki wynik ?
Już wiem.
Tylko trzeba policzyć granicę.
Dzięki