Wyrażenia trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Qyeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 wrz 2015, o 16:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

Wyrażenia trygonometryczne.

Post autor: Qyeal »

Oblicz wartość wyrażenia:

a)\(\displaystyle{ \cos \frac{12 \pi }{2} + \cos \frac{12 \pi }{3} + \cos \frac{12 \pi }{4} + \cos \frac{12 \pi }{6}}\)
b)\(\displaystyle{ \sin \frac{ \pi }{2} \cdot \sin \frac{ 3\pi }{2} \cdot \sin \frac{ 5\pi }{2} \cdot \sin \frac{ 7\pi }{2}}\)

Proszę o wtajemniczenie mnie jak wygląda rozwiązanie tego zadania krok po kroku, chcę tylko powiedzieć, że trygonometria to raczej moja słaba strona..
Ostatnio zmieniony 22 sty 2016, o 17:30 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyrażenia trygonometryczne.

Post autor: a4karo »

A tego nie da sie po prostu pododawać/pomnożyć? Wszystkie wartości są doskonale znane
Qyeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 wrz 2015, o 16:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

Wyrażenia trygonometryczne.

Post autor: Qyeal »

Mam pytanie, czy jak mam np. \(\displaystyle{ \sin \left( \pi + \frac{ \pi }{2} \right)}\) to zmienia się to na \(\displaystyle{ -\cos \frac{ \pi }{2}}\) czy \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, o 19:45 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyrażenia trygonometryczne.

Post autor: a4karo »

A to sobie sprawdź w dostępnych źródłach (trwa krócej, niż napisanie tego posta)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Wyrażenia trygonometryczne.

Post autor: Dilectus »

Looknij np tu:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Trygonometryczne_wzory_redukcyjne
-- 22 sty 2016, o 18:06 --Albo tu:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/To%C5%BCsamo%C5%9Bci_trygonometryczne
Qyeal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 wrz 2015, o 16:34
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

Wyrażenia trygonometryczne.

Post autor: Qyeal »

Czyli rozumiem, że większość można odczytać z wykresu.. Dzięki
ODPOWIEDZ