trygonometria (równanie)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
trygonometria (równanie)
\(\displaystyle{ \frac{tgx(3-tg^{2}x)}{1-3tg^{2}x}=\frac{2sin2xcos2x}{cos2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx(3-tg^{2}x)}{1-3tg^{2}x}=2sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx(3-tg^{2}x)}{1-3tg^{2}x}=4sinxcosx}\)
Potem \(\displaystyle{ tgx(3-tg^{2}x)=4sinxcosx-12sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ tgx(3-tg^{2}x)=sinx(4cosx-12sin^{2}x)}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=1-cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\) dzielisz obie strony przez \(\displaystyle{ sinx}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx(3-tg^{2}x)}{1-3tg^{2}x}=2sin2x}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx(3-tg^{2}x)}{1-3tg^{2}x}=4sinxcosx}\)
Potem \(\displaystyle{ tgx(3-tg^{2}x)=4sinxcosx-12sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ tgx(3-tg^{2}x)=sinx(4cosx-12sin^{2}x)}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}x=1-cos^{2}x}\)
\(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\) dzielisz obie strony przez \(\displaystyle{ sinx}\)