Mam problem z zadaniem na poziomie liceum. Bardzo proszę o pomoc. Poniżej treść zadania:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha = \frac{15}{34}}\) oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha)^2}\) Zapisz rozwiązanie i sformułuj odpowiedź.
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Obliczanie wartości wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 9 cze 2015, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Obliczanie wartości wyrażenia
Proszę o więcej szczegółów. Wiem co to jedynka trygonometryczna, ale pojęcia nie mam co mi da:
\(\displaystyle{ \sin \alpha^2 + \cos \alpha ^2}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha^2 + \cos \alpha ^2}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Obliczanie wartości wyrażenia
Ale co otrzymujesz po podniesieniu do kwadratu? \(\displaystyle{ (a+b)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}}\) i potem wystarczy skorzystać właśnie z jedynki trygonometrycznej (czyli to, co napisałeś, jest równe...) i z podanej w treści zadania wartości.
Poza tym trochę niefortunnie to zapisałeś, bo taki zapis może sugerować, że kwadrat odnosi się do argumentów sinusa i cosinusa, a tak nie jest.
Poza tym trochę niefortunnie to zapisałeś, bo taki zapis może sugerować, że kwadrat odnosi się do argumentów sinusa i cosinusa, a tak nie jest.