Rozwiąż
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Rozwiąż
Zał. \(\displaystyle{ \sin x 0}\)
Doprowadź to równanie do takiej postaci:
\(\displaystyle{ - \sqrt{2} \mbox{ctg} \, x \sin ft( \frac{\pi}{4} - x \right) = 0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \mbox{ctg} \, x = 0 \ \ \ \ \sin ft( \frac{\pi}{4} - x \right) = 0}\)
Doprowadź to równanie do takiej postaci:
\(\displaystyle{ - \sqrt{2} \mbox{ctg} \, x \sin ft( \frac{\pi}{4} - x \right) = 0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ \mbox{ctg} \, x = 0 \ \ \ \ \sin ft( \frac{\pi}{4} - x \right) = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 236
- Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: -----
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 26 razy
Rozwiąż
\(\displaystyle{ sinx+cosx=\frac{1}{sinx}}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+sinxcosx=1}\)
\(\displaystyle{ sinxcosx=1-sin^2x}\)
\(\displaystyle{ sinxcosx=cos^2x}\)
\(\displaystyle{ sinx=cosx}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ cosx=0}\)
Oczywiscie zał:
\(\displaystyle{ \sin x 0}\)
\(\displaystyle{ sin^2x+sinxcosx=1}\)
\(\displaystyle{ sinxcosx=1-sin^2x}\)
\(\displaystyle{ sinxcosx=cos^2x}\)
\(\displaystyle{ sinx=cosx}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ cosx=0}\)
Oczywiscie zał:
\(\displaystyle{ \sin x 0}\)
Ostatnio zmieniony 11 sie 2007, o 23:57 przez bullay, łącznie zmieniany 1 raz.