wyznacz

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

wyznacz

Post autor: K4rol »

\(\displaystyle{ f(x)=\cos x+x^{2}-4}\)
- wyznacz wartość funkcji dla \(\displaystyle{ \pi}\)
- oblicz punkt przecięcia z osią OY
- określ znak liczby f(2)
z normalnymi funkcjami nie mam problemu lecz z tymi trygonometrycznymi nie jestem obeznany..
np co mam zrobić z \(\displaystyle{ \cos \pi}\)...
bullay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 24 lis 2006, o 22:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: -----
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 26 razy

wyznacz

Post autor: bullay »

\(\displaystyle{ f(\pi)=(\pi)^2-5}\) poniewaz \(\displaystyle{ cos180=-1}\)
punkt przeciecia z osia \(\displaystyle{ OY}\) \(\displaystyle{ (0,-3)}\)- wystarczy policzyc \(\displaystyle{ f(0)}\)
\(\displaystyle{ f(2)=cos2\frac{\pi}{2}}\) a cosx
Ostatnio zmieniony 8 sie 2007, o 20:58 przez bullay, łącznie zmieniany 3 razy.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

wyznacz

Post autor: K4rol »

hehe pewnie Cię zaskoczę ale ma być
\(\displaystyle{ f(\pi)=\pi^{2}-5\\
(0,-3)\\
f(2)}\)
ODPOWIEDZ