Obliczenie kąta, znając długości odcinków
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 9 lut 2014, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Obliczenie kąta, znając długości odcinków
Cześć.
Potrzebuję obliczyć wartość kąta pomiędzy dwoma odcinkami, znając długości tych odcinków.
Od prowadzącego otrzymałem wzór:
\(\displaystyle{ \arctan \left( \frac ab\right) = \alpha / 2}\)
\(\displaystyle{ a=1.25 \\ b=300}\)
Wynik prawidłowy dla tego to \(\displaystyle{ 5}\) stopni, natomiast mnie wychodzi alfa około \(\displaystyle{ 0.5}\). Ktoś ma jakiś pomysł? Bardzo proszę o pomysł.
Potrzebuję obliczyć wartość kąta pomiędzy dwoma odcinkami, znając długości tych odcinków.
Od prowadzącego otrzymałem wzór:
\(\displaystyle{ \arctan \left( \frac ab\right) = \alpha / 2}\)
\(\displaystyle{ a=1.25 \\ b=300}\)
Wynik prawidłowy dla tego to \(\displaystyle{ 5}\) stopni, natomiast mnie wychodzi alfa około \(\displaystyle{ 0.5}\). Ktoś ma jakiś pomysł? Bardzo proszę o pomysł.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2016, o 20:34 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Powód: Brak LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Obliczenie kąta, znając długości odcinków
\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} = \frac{a}{b}= \frac{1,25}{300} \approx 0,0041}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2} \approx 2,5 st}\)
\(\displaystyle{ \alpha \approx 5st}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2} \approx 2,5 st}\)
\(\displaystyle{ \alpha \approx 5st}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Obliczenie kąta, znając długości odcinków
Z tablic matematycznych, albo z kalkulatora z funkcjami cyklometrycznymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obliczenie kąta, znając długości odcinków
A jak się maja długości odcinków do kąta między nimi: bez dodatkowych informacji zadanie jest nierozwiązalne - ten sam kąt mogą tworzyc odcinki o długosciach \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7}\) oraz \(\displaystyle{ 8938984989498}\) i \(\displaystyle{ 0,79772749973294}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Obliczenie kąta, znając długości odcinków
A ten arcus nie ma żadnego znaczenia wg Ciebie?a4karo pisze:A jak się maja długości odcinków do kąta między nimi: bez dodatkowych informacji zadanie jest nierozwiązalne - ten sam kąt mogą tworzyc odcinki o długosciach \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7}\) oraz \(\displaystyle{ 8938984989498}\) i \(\displaystyle{ 0,79772749973294}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Obliczenie kąta, znając długości odcinków
W zadaniu jest powiedziane:Ania221 pisze:A ten arcus nie ma żadnego znaczenia wg Ciebie?a4karo pisze:A jak się maja długości odcinków do kąta między nimi: bez dodatkowych informacji zadanie jest nierozwiązalne - ten sam kąt mogą tworzyc odcinki o długosciach \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 7}\) oraz \(\displaystyle{ 8938984989498}\) i \(\displaystyle{ 0,79772749973294}\)
A w temacie to, co w temacie. Tak postawiony problem nie ma jednoznacznego rozwiązania i to warto sobie uświadomić, żeby czytelnika nie wprowadzać w błąd.Potrzebuję obliczyć wartość kąta pomiędzy dwoma odcinkami, znając długości tych odcinków.
Istotą problemu jest: jak obliczyć kąt mając dane \(\displaystyle{ a,b}\) i wzór. I nie ma to nic wspólnego z długościami odcinków i kątem między nimi.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Obliczenie kąta, znając długości odcinków
Ania221 pisze:\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} = \frac{a}{b}= \frac{1,25}{300} \approx 0,0041}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2} \approx 2,5 st}\)
\(\displaystyle{ \alpha \approx 5st}\)
Tablice szkolne (czterocyfrowe) Wójtowicza (z 1966 roku) twierdzą że:Dilectus pisze:Z tablic matematycznych, albo z kalkulatora z funkcjami cyklometrycznymi.
\(\displaystyle{ \arctan \frac{1,25}{300} \approx 0 ^{\circ}14 ^{'}}\)
a kalkulator wyświetla:
\(\displaystyle{ \arctan \frac{1,25}{300} \approx 0 ^{\circ}14 ^{'}19,43 ^{''}}\)