Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
polmos_prl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 sty 2016, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznej

Post autor: polmos_prl »

Kochani, potrzebna mi jest pomoc z dwoma podpunktami zadania
Treść zadania:
Oblicz. Nie korzystaj z tablic matematycznych ani kalkulatora.
\(\displaystyle{ \frac{\sin66 \cdot \cos66}{\tg66} + \frac{\sin66 \cdot \cos66}{\ctg66}}\)

oraz:
\(\displaystyle{ \tg ^{2} 62 - \sin ^{2} 62 - \tg ^{2}62 \cdot \sin ^{2} 62}\)

Z góry ślicznie dziękuję
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznej

Post autor: mortan517 »

Pierwsze rozpisz sobie tangens i kotangens. Drugie w sumie też możesz tangens rozpisać.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznej

Post autor: Jan Kraszewski »

mortan517 pisze:Drugie w sumie też możesz tangens rozpisać.
Lepiej najpierw wyłączyć tangens przed nawias.

JK
polmos_prl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 sty 2016, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznej

Post autor: polmos_prl »

Dziekuje pieknie!
Za dużo przykładów trygonometrycznych na raz i za bardzo zacząłem kombinowac

Dziekuje
ODPOWIEDZ