Witam! Mam wyznaczyć dziedzinę tych dwóch działań. Znam założenia na dziedzinę, ale nie wiem jak je rozwiązać... szczególnie te pod pierwiastkiem.
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{\frac{\pi}{6}-\arcsin \frac{4x-1}{2}}+\frac{\arccos \frac{2x+1}{3}}{\arctan \left( x^2-3x+2 \right) } \\
f \left( x \right) = \ln \left( \arccos \frac{2x-1}{4}-\frac{\pi}{3} \right) +{\sqrt{\arcsin \frac{3x+2}{4}}\)
Wyznaczanie dziedziny funkcji cyklometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 1 sty 2016, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczanie dziedziny funkcji cyklometrycznych
Ostatnio zmieniony 2 sty 2016, o 22:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- NogaWeza
- Użytkownik
- Posty: 1481
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Wyznaczanie dziedziny funkcji cyklometrycznych
Jak się nie czujesz pewnie w cyklometrycznych to możesz sobie spoglądać na wykresy tych funkcji, będzie łatwiej. Weźmy pierwszą połowę pierwszego przykładu:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{\pi}{6}-\arcsin \frac{4x-1}{2}}}\)
No to wiemy, że wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne, piszemy:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}-\arcsin \frac{4x-1}{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6} \ge \arcsin \frac{4x-1}{2}}\)
No to kiedy arcus sinus jest mniejszy od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)? A no kiedy argument, jest mniejszy od \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Czyli piszemy:
\(\displaystyle{ \frac{4x-1}{2} \le \frac{1}{2}}\) i stąd sobie wyliczamy \(\displaystyle{ x}\). Nie takie trudne. Resztę próbuj sam
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{\pi}{6}-\arcsin \frac{4x-1}{2}}}\)
No to wiemy, że wyrażenie pod pierwiastkiem musi być nieujemne, piszemy:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}-\arcsin \frac{4x-1}{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6} \ge \arcsin \frac{4x-1}{2}}\)
No to kiedy arcus sinus jest mniejszy od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\)? A no kiedy argument, jest mniejszy od \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Czyli piszemy:
\(\displaystyle{ \frac{4x-1}{2} \le \frac{1}{2}}\) i stąd sobie wyliczamy \(\displaystyle{ x}\). Nie takie trudne. Resztę próbuj sam
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 1 sty 2016, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 6 razy
Wyznaczanie dziedziny funkcji cyklometrycznych
Dzięki za pomoc, a co z arctg w tych przykładach? Nie potrzebują założeń nawet jeśli są w mianowniku?NogaWeza pisze:Resztę próbuj sam