Wykazać, że \(\displaystyle{ \frac{\sin 2 \alpha }{1+\cos 2 \alpha } \cdot \frac{\cos \alpha }{1+\cos \alpha } = \tg \frac{1}{2} \alpha}\).
Doprowadziłam lewą stronę do postaci \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{1+\cos \alpha }}\) i nie wiem co dalej :/
Wykaż tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 6 paź 2015, o 10:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 42 razy
Wykaż tożsamość
Ostatnio zmieniony 15 gru 2015, o 19:45 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{1+\cos \alpha }=\frac{2 \sin \frac{ \alpha}{2}\cos \frac{ \alpha}{2} }{ \sin^2 \frac{ \alpha}{2}+\cos^2 \frac{ \alpha}{2}+\cos^2 \frac{ \alpha}{2}-\sin^2 \frac{ \alpha}{2} }=
\frac{2 \sin \frac{ \alpha}{2}\cos \frac{ \alpha}{2} }{ 2\cos^2 \frac{ \alpha}{2} }=....}\)
\frac{2 \sin \frac{ \alpha}{2}\cos \frac{ \alpha}{2} }{ 2\cos^2 \frac{ \alpha}{2} }=....}\)