Witam,
czy mógłby ktoś wyciągnąć mi \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) na lewą stronę?
\(\displaystyle{ \cos \alpha ^{3} \cdot (a \cdot \cos \alpha -b)>42,84}\)
Wyciągnięcie na lewą stronę
Wyciągnięcie na lewą stronę
Ostatnio zmieniony 9 gru 2015, o 12:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wyciągnięcie na lewą stronę
Przecież \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) jest na lewej stronie - na prawej go nie ma. Powiedz dokładnie, co chcesz zrobić. Prawdopodobnie chcesz rozwiązać nierówność, tak?
Wyciągnięcie na lewą stronę
chodzi o to aby po lewej stronie był tylko cos. tak rozwiązanie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Wyciągnięcie na lewą stronę
Tak się nie da.chodzi o to aby po lewej stronie był tylko cos
Podstaw znienną pomocniczą \(\displaystyle{ t=\cos \alpha}\) i rozwiąż zwykłą nierówność czwartego stopnia.