Oblicz dziedzinę funkcji i wyznacz wzór funkcji odwrotnej.
\(\displaystyle{ f(x) = -2\arcsin \frac{4x-3}{2} - \frac{ \pi }{2}}\)
pomocy
Wyznacz dziedzinę f. arc sin.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 gru 2015, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdansk
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz dziedzinę f. arc sin.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2015, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 gru 2015, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gdansk
- Podziękował: 1 raz
Wyznacz dziedzinę f. arc sin.
Dziedzina jest od \(\displaystyle{ \left\langle -1;1 \right\rangle}\) ,
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} < x < \frac{5}{4}}\)
Ale z f. odwrotną nie mam pojęcia. Umiem jedynie do liniowej, kwadratowej i logarytmicznej.
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} < x < \frac{5}{4}}\)
Ale z f. odwrotną nie mam pojęcia. Umiem jedynie do liniowej, kwadratowej i logarytmicznej.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2015, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .