doprowadzenie wyrażenia do jednej funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
foxterier16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 mar 2015, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

doprowadzenie wyrażenia do jednej funkcji

Post autor: foxterier16 »

\(\displaystyle{ f(x) = \frac{- \sin ^{2}x+2 \cos ^{2}x+1}{- \cos ^{2}x +2 \sin ^{2}x+1 }}\)

Da się z tego zrobić tg lub ctg? Próbowałam z jedynki i wzorów z tablic, ale niestety nie udało się.
Ostatnio zmieniony 2 gru 2015, o 16:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

doprowadzenie wyrażenia do jednej funkcji

Post autor: florek177 »

jak wstawisz do licznika i mianownika jedynkę tryg. i zredukujesz wyrazy, to co otrzymasz?
ODPOWIEDZ