Sinus - silnia
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jurków
- Podziękował: 18 razy
Sinus - silnia
Witam!
Mam pytanie jak coś takiego rozpisać?
\(\displaystyle{ \sin\left( n+1\right) !}\)
Potrzebuję do badania zbieżności szeregów metodą d'Alemberta.
Mam pytanie jak coś takiego rozpisać?
\(\displaystyle{ \sin\left( n+1\right) !}\)
Potrzebuję do badania zbieżności szeregów metodą d'Alemberta.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 23:51 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Sinus - silnia
\(\displaystyle{ \sin\left( n+1\right) !=1}\). Tyle, tzn. biorąc pod uwagę iż silnia to iloczyn liczb nauralnych.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, o 23:52 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sinus - silnia
Skąd to wynika. Tu nie ma żadnego \(\displaystyle{ \pi}\)upewnij się, że zapis masz dobry co do nawiasu
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Sinus - silnia
Nawias fakt , generalnie wyszedłem od tego że \(\displaystyle{ n! = 1 \cdot 2 \cdot 3... \cdot n}\) dla \(\displaystyle{ n \in \NN}\).
I faktycznie, \(\displaystyle{ \sin(x) \in \left\langle -1;1\right\rangle}\) tyle że tu nie ma \(\displaystyle{ \pi}\). Co było u mnie zbyt pochopnym wnioskim. Miałem na mysli to że innej wartości nie może mieć niż \(\displaystyle{ 1}\).
I faktycznie, \(\displaystyle{ \sin(x) \in \left\langle -1;1\right\rangle}\) tyle że tu nie ma \(\displaystyle{ \pi}\). Co było u mnie zbyt pochopnym wnioskim. Miałem na mysli to że innej wartości nie może mieć niż \(\displaystyle{ 1}\).
Ostatnio zmieniony 30 lis 2015, o 00:02 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Sinus - silnia
bo?Miałem na mysli to że innej wartości nie może mieć niż 1.
Zapis tego wyrażenia jest niepoprawny, tutaj nie ma co liczyć. Nie ma tutaj żadnego sensu.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Sinus - silnia
Nie zrozumiałeś co napisałem.
Milczek pisze:tyle że tu nie ma pi. Co było u mnie zbyt pochopnym wnioskim. Miałem na mysli to że innej wartości nie może mieć niż \(\displaystyle{ 1}\).
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Sinus - silnia
Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć, ale cytujęc kolejny raz " tyle że tu nie ma \(\displaystyle{ \pi}\). Co było u mnie zbyt pochopnym wnioskim. " . Co oznacza że gdyby było \(\displaystyle{ \pi}\) lub wieloktortność to nie było by problemu ale tego \(\displaystyle{ \pi}\) nie ma( o czym też było już wspomniane).
Myślę że da się to wywnioskować że \(\displaystyle{ \sin(n+1)!}\) ma sens gdy \(\displaystyle{ \sin(n+1) \in \NN}\) co też już co do silni wspomniałem.
Myślę że da się to wywnioskować że \(\displaystyle{ \sin(n+1)!}\) ma sens gdy \(\displaystyle{ \sin(n+1) \in \NN}\) co też już co do silni wspomniałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jurków
- Podziękował: 18 razy
Sinus - silnia
Korzystam z metody d'Alemberta.
\(\displaystyle{ \frac{a_{n+1} }{ a_{n} } =\frac{\cos (n+1)!}{ 4^{n+1} \cdot (n+1) ^{2} } \cdot \frac{4^{n} \cdot n^{2} }{\cos (n!)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_{n+1} }{ a_{n} } =\frac{\cos (n+1)!}{ 4^{n+1} \cdot (n+1) ^{2} } \cdot \frac{4^{n} \cdot n^{2} }{\cos (n!)}}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2015, o 01:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Sinus - silnia
To jest dokładnie to samo.bosa_Nike pisze:Silnia dotyczy wyrażenia w nawiasie. Zapis \(\displaystyle{ \sin k!}\) to nie to samo, co \(\displaystyle{ (\sin k)!}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Sinus - silnia
Zdecydowanie nie polecam zdawać się na interpretację oprogramowania CAS. Proszę porównać, jak np. Wolfram interpretuje napis \(\displaystyle{ \sin 2x}\), a jak \(\displaystyle{ \sin 2xy}\) lub wreszcie \(\displaystyle{ \sin x^2}\).
Rzecz w tym, że przy braku nawiasów jednoznacznie wskazujących kolejność wykonywania działań tradycja każe inaczej niż maszyna.
Zdrowy rozsądek powinien podpowiedzieć jak należy rozumieć \(\displaystyle{ \sin k!}\), bo z silnią jako funkcją \(\displaystyle{ \NN_0\to\NN_+}\) w przypadku \(\displaystyle{ \sin (k!)}\) sens mamy zawsze, a w przypadku \(\displaystyle{ (\sin k)!}\) - nigdy prócz \(\displaystyle{ k=0}\).
Rzecz w tym, że przy braku nawiasów jednoznacznie wskazujących kolejność wykonywania działań tradycja każe inaczej niż maszyna.
Zdrowy rozsądek powinien podpowiedzieć jak należy rozumieć \(\displaystyle{ \sin k!}\), bo z silnią jako funkcją \(\displaystyle{ \NN_0\to\NN_+}\) w przypadku \(\displaystyle{ \sin (k!)}\) sens mamy zawsze, a w przypadku \(\displaystyle{ (\sin k)!}\) - nigdy prócz \(\displaystyle{ k=0}\).